Pálházi Éva - Azzá válsz, amit érzel

2014.06.11 16:59
                                                 
Tudod, kedves, te egy csodálatos, halhatatlan szellemi lény vagy, aki anyagi testbe öltözve végzi Földi feladatát. 
Ne csodálkozz, Te vagy az, Rólad van szó!
 
Érzéseid a biztonságos jelzőtáblák, ezek irányítanak a neked rendelt, jó irányba. 
Érzéseid által teremted valóságodat, azok segítségével haladsz életterved megvalósítása útján, megelőzik gondolataidat és mindig megválaszolják kérdéseidet. 
Érzéseid, mint a gömbvillámok, óriási töltést szállítanak. 
Itt, a Földi létezés anyagi testében, kimondott szavaid által adsz teremtő energiát érzéseidnek. 
A kimondás, mint valami transzformátor, Földi használatra alkalmassá teszi "gömbvillámod" éteri töltését. Érzéseid kimondása által tudatosodik üzenetük - saját felsőbb szellemi lényed szándéka - benned és a külvilágban, majd pedig, feladatuk végeztével az érzelem csomagok elvesztik energiájukat és egyszerű, előjel nélküli - érdektelen - emlékké válnak. 
Feladat teljesítve, lelkedben tiszta, üres belső tér várja az újabb "gömbvillám" megérkezését. 
 
De mi történik, ha még a kimondás-transzformátor előtt elakad ez a hatalmas érzelmi energia?
Ha valamilyen okból bent reked kimondatlanul, beteljesítetlenül?
Ettől kezdve "gömbvillámod" lelkedben köröz megállíthatatlanul. Minden megtett kör azonos pontján elvégzendő munkájára emlékeztető, egyforma jeleket küldve, állandóan kimondásra, megvalósításra ösztönöz. 
Ilyenkor gondolod letörten - már megint így jártam, bementem újra, ugyanabba a csőbe, mindig ugyanolyan típusú emberekkel, mindig ugyanolyan slamasztikába keveredem. 
Gömbvillámod pedig rendületlenül küldi jelzéseit és hosszú várakozása során töltése egyre növekedik. 
Egy idő után minden bizonnyal rájössz az ismétlődő feladatok lényegére, megkeresed és felszabadítod robbanásveszélyes energia bombádat.
 
Ha az önmegmentő munkára mégsem tudod rászánni magadat, akkor tovább növekszik belső feszültséged, míg egyszer csak önmagad előtt sem tudod tovább titkolni elfojtott atombombád létezését. 
Ekkor lendül akcióba öntudatlan éned. 
Türelmetlen szülőként viselkedik és szórakozottan odavet egy-két játékszert, hogy így foglalja le az egyre nagyobbra növekedő érzelem-csomag kisülési igényét. 
"Hallani sem akarok rólad, játsszál csak itt bent! Tessék, itt van egy máj, egy szív, két tüdő. Kell az emésztőrendszer? Mindenhol randalírozhatsz, csak ki ne hallatsszon, amit csinálsz!" 
Mire észbe kapsz, életed irányítását már át is vette pszichoszomatikus betegséged  szent tehene. Régóta parkoló pályára állított, kimondatlan érzelem bombád összes jobb sorsra érdemes energiáját a "betegség" elnevezésű pótcselekvés - kiélés -  működtetésére használod. 
Mindezt pedig teljesen öntudatlanul teszed. 
Annyira szeretnéd megúszni a kimondás-szembesülés egyszeri fáradalmát-fájdalmát, hogy elfojtott érzelmi töltésedet inkább testi betegségek létrehozására használod. Így aztán sikerül is életre szóló, megnyomorító, akár halálos fizikai nyavalyákra cserélni az előrelendítő, lélekedző-erősítő, alkalmi szenvedést.
 
Tudnod kell, hogy magadat pusztítod, amikor engedelmeskedsz a külvilág manipuláló elvárásainak és elfojtod fel nem vállalt érzéseidet. Egyedül te felelsz saját életed útjáért és önmagad érzelmi hajtóerejét csak te érezheted.  
Vállald érzéseidet, saját magadért!
 
***
 
Most pedig lépjünk egy nagyot ugyanebben a témában, de kicsit másfelé.
Tudjuk, saját szemünkkel látjuk, hogy az állatoknak is vannak érzéseik. A félelem, az agresszivitás, vagy épp az öröm náluk is fellelhető. A kutyás, macskás gazdik számára ez kézenfekvő. 
Számtalan történetet hallhattunk már a kutyáról, aki gazdája halála után belebetegedett vagy bele is pusztult a veszteség szomorúságába. 1971 őszén, apukám halála után kedvence, Muki névre hallgató hullámos papgájunk teljes letargiába zuhant és egy heti étlen-szomjan koplalás végén elpusztult.
De érdemes megfigyelni - például - a varjakat, ahogy hosszan, pusztán a játékos öröm kedvéért csaponganak, kergetőznek a levegőben. 
Menjünk tovább a gondolatmenetben. 
Ahogyan saját, emberi érzéseink befolyásolják testünk működését, az állatok testét is ugyanúgy alakítják át alapvető érzéseik. 
Nem véletlenül annyira népszerű a szabadon rohangáló és kapirgáló baromfi által tojt "házi" tojás, vagy a személyre szabott szeretettel kényeztetett Riska ízes, "házi" teje, de az örömében, izgalmában bepisilő kutyakölyök testi működését is egyértelműen az érzései irányítják. 
 
Most vessünk egy pillantást a "ló túloldalára" és próbáljuk elképzelni, mit érezhetnek a nagyüzemben összezsúfolva tartott állatok. 
Milyen hatással van rájuk a tömegesen összezárt sok-sok fajtárs állandó jelenléte, a bezártság természetellenes klímája, a mozgás hiánya, a mesterségesen előállított, vegy- és gyógyszerekkel "ízesített" táplálék. 
Mit érezhetnek a megnyomorodott, mozgásképtelen zabálógéppé alacsonyított hízók, azok a disznók, akiknek intelligenciája vetekszik a kutyákéval. 
A tojó tyúkok, akik  a nagyüzem számára legkényelmesebb féllépésnyi, alacsony, lejtős aljzatú ketrecben kuksolják végig életüket, napi rendszerességgel "termelnek" tojást a mesterséges tápok hatására, majd pedig a húsüzem brutális kivégző során fejezik be rövid földi életüket.
Legyen az disznó vagy pulyka, szarvasmarha, tyúk vagy bárány - agresszióval, félelemmel teli, abnormális, méltatlan életének utolsó állomása a nagyüzemi vágóhíd lesz. 
Itt, még utoljára, átélik a kollektív megsemmisítés stresszét. 
 
Mindezek után, mi emberek, MEGESSZÜK ezeket az erőszakkal átitatott, félelemtől eldeformált állati tetemeket! 
 
Az elfogyasztott hússal együtt, természetesen, testünkbe építjük a hajdani, stresszelt élőlény érzéseinek hiteles lenyomatát is. 
Na persze! - mondhatjuk hitetlenkedve - Ez csak egy elmélet!
Akkor most gondoljuk végig a folyamat letagadhatatlanul gyakorlati részét. 
Az ÖLÉST! 
Tudniillik ezzel kezdődik a hús megevése. 
Öléssel, aminek felelőssége minket terhel!
Ámíthatjuk magunkat Istentől kapott felhatalmazással, hazudhatunk felsőbbrendű előjogokat önmagunknak, az igazság nem változik. Ahogyan egy állami alkalmazott hóhér sem több egyszerű gyilkosnál, az ennivalónak szánt élőlények megölésének felelőssége visszavonhatatlanul, mindig a lelkünket terheli. 
 
Régóta - nagyjából tíz éve - nem eszem húst. A levágott állatok testének megevését valójában nem az ő kedvükért hagytam abba. A betegség figyelmezetetett, ideje könnyíteni az évtizedek során elkövetett hibáim lelki terhén, hogy a végső mérlegelésnél csökkenjen az ölés túlsúlya. Fokozatosan javuló emésztésem hamarosan meggyőzött - jól döntöttem!
Környezetem időre-időre, rendületlenül igyekszik szándékomtól eltéríteni. Azt hiszem, saját ragadozó táplálkozásuk önigazolása kívánja meg a többi ember részvételét is. Kényelmes dolog az egymásra mutogatás, a megosztott, áthárított felelősség sokkal jelentéktelenebbnek tűnik.
 
Pedig sok elszánt, buzgó önámítás dacára sem - a "Ne ölj!" parancsa alól felmentést semmilyen hatalom sem adhat!


Pálházi Éva
 

Keresés

 
Én én vagyok.
 
Nincs a világon még egy ugyanilyen ember. Egyes részleteket tekintve sokan hasonlítanak hozzám, de egészében véve senki. Ennélfogva bármit teszek, azt magamnak tulajdoníthatom, hiszen én magam választottam.
 
Én rendelkezem mindenemmel –
 
a testemmel és annak minden mozdulatával;
 
az elmémmel, valamennyi gondolatommal és ötletemmel;
 
a szememmel és a képekkel, melyeket észrevesz;
 
az érzéseimmel, legyen bár az harag, öröm, csüggedés, szeretet, csalódottság, vagy izgalom;
 
a számmal és minden szóval, ami elhagyja, akár udvarias, akár durva, kedves, helyénvaló vagy sem;
 
a hangommal, legyen az hangos vagy kellemes;
 
minden cselekedetemmel, függetlenül attól, hogy saját magamra vagy másokra irányul.
 
Magam birtoklom a képzeletemet, az álmaimat, reményeimet és félelmeimet. Az enyémek győzelmeim és sikereim, kudarcaim és balfogásaim.
 
Mivel a magam ura vagyok, tökéletesen megismerhetem magamat. Ezáltal minden részemhez bensőséges szeretet és barátság fűzhet. Minden porcikámat érdekeimnek megfelelően használhatom. Tudom, hogy akadnak bennem érthetetlen vagy számomra még ismeretlen vonások, de amíg barátsággal és szeretettel viszonyulok magamhoz, addig bátran és bizakodva kereshetem a rejtélyek megoldását és önmagam jobb megértésének lehetőségeit.
 
Akármilyennek tűnök, bármit mondok vagy teszek, gondolok vagy érzek egy adott pillanatban, az mind-mind én vagyok. Bármely időpontban hitelesen képviselem saját magamat. Ha később visszagondolok arra, milyennek mutatkoztam, szavaimra, cselekedeteimre, eszméimre és indulataimra, talán ez vagy az tőlem idegennek tetszik majd. Akkor elvethetem azt, ami nem hozzám való, megtarthatom azt, ami lényemhez megfelelőnek bizonyult, és kitalálhatok valami újat ahelyett, amitől elfordultam.
 
Érzékeim és képességeim segítségével megállhatom a helyemet, közel kerülhetek másokhoz, eredményeket érhetek el, értelmet és rendszert vihetek az engem körülvevő személyek és dolgok tömegébe.
 
Bírok magammal, tehát irányíthatom magamat.
 
Én én vagyok, és így vagyok jó.
 
Virginia Satir
 
***
 
Amíg hangulatunk és érzéseink attól függnek, hogy mások hogyan kezelnek bennünket, addig olyanok vagyunk, mint egy marionettbábu. Ha valaki meghúzza a zsinórt, mi annak megfelelően mozdulunk. Ha megpróbálunk oldottak maradni, akkor kitisztul a fejünk, és hatékonyan tudunk védekezni. A belső erő alapja az, hogy nem gabalyodunk bele mások érzéseibe és tulajdonságaiba. Teljesen mindegy, milyen az "adjonisten", mostantól kezdve ön dönti el, hogy milyen lesz a "fogadjisten".
 
Barbara Berckhan
 
 

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode